Szczepionka nie zawsze oznacza to samo. Podstawowy podział można by oczywiście poprowadzić wzdłuż linii chorób, którym zapobiegają lub które zwalczają szczepionki. Niemniej jednak, typów szczepionek jest znacznie więcej, a jednym z podstawowych kryteriów jest skład substancji.

Szczepionki czasem zawierają żywe mikroorganizmy, które są wstrzykiwane do naszego organizmu. Ba, mogą się nawet mnożyć i powodować różne dolegliwości. Nasz system immunologiczny szybko reaguje na takie kontrolowane zagrożenie.

Wytwarza przeciwciała i zwalcza szkodliwą substancję. W ten sposób „uczy się” walki z chorobą i przygotowuje na prawdziwy atak. System odpornościowy nie reaguje jednak na sam fakt szczepienia czy nawet obecność konkretnego mikroorganizmu, a na pewne składniki, które zawierają drobnoustroje.

Innymi słowy, wystarczy czasem wszczepić tylko fragmenty patogenów, by organizm zareagował. Czasem wykorzystuje się też martwe drobnoustroje. Poza tym, szczepionki kategoryzuje się również na monowalentne i skojarzone.

Te pierwsze zwalczają konkretną chorobę, inne jednorazowo walczą z kilkoma schorzeniami. Wśród tych ostatnich wylicza się miedzy innymi MMR – szczepionkę skojarzoną, niesłusznie oskarżaną o powodowanie autyzmu. Szczepionki skojarzone, zgodnie z badaniami, poprawiają skuteczność szczepienia.

W dodatku są zbawieniem dla osób, które nie znoszą ukłuć igłą. Zamiast kilku nakłóć, można wykonać tylko jedno. Szczepionki można też posegregować ze względu na to, czy są wykorzystywane do dział profilaktycznych, czy też do leczenia choroby, która już się pojawiła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *